Меню Закрити

Хома Наталія Олегівна

 

Хома Наталія Олегівна — Віолончелістка світової слави, володар вищих нагород на міжнародних конкурсах: конкурсі імені Пабло Казальса у Будапешті, конкурсі в Маркнойкірхені (Німеччина), конкурсі ім. Чайковського у Москві й конкурсі віолончелістів у Белграді.

Біографія

Народилася 5 грудня 1963 року в місті Львові в сім’ї лікарів. Мати Марта Романівна, а тато Олег Йосипович. Є сестра Зоряна. Дід Йосип Іванович Хома був заслужений лікар України. Батько і його брат Ігор були викладачами у медичному інституті. Але займалися музикою, заснували один із перших джазових колективів “Медікус” на Західній Україні. Дядько грав на клавішних, батько на ударних інструментах. Нині Наталія Олегівна проживає в США разом з чоловіком Володимиром Винницьким і донькою Мартою.

Коли пані Наталії було 6 років, то її мама відвела у Львівську музичну школу-інтернат ім. Соломії Крушельницької (там працювала її тітка). Директор Тищенко Олександр Дмитрович перевіряв слух, ритм. Після перевірки сказав Наталії Хомі : “Ти маєш вухо”. На що вона відповіла : “Я маю два”. Після перевірки почала там навчатися. На другий рік навчання займалась у Євгена Емануїловича Шпіцера.

У 10-річному віці вона вперше виступила на телебачені, а в 13 років зіграла свій перший концерт з оркестром.

Для Наталії Олегівни визначним був музичний конкурс імені Миколи Лисенка у місті Запоріжжі, де вона зайняла перше місце (з усіх учасників була найменшою).

Потім вступила до Львівської державної консерваторії імені М. В. Лисенка (нині Львівська національна музична академія імені М.В.Лисенка) у клас професора Євгена Шпіцера, а у 1982 – 1990 роках навчалася у Московській державній консерваторії імені П. І.Чайковського у класі професора Наталії Шаховської.

Потім переїхала у США. Згодом Н. Хома була удостоєна Диплому артиста Бостонського університету в професора Леслі Парнаса.

Крім концертної діяльності Н. Хома є також Асоційованим професором віолончелі в Чарльстонському коледжі, співзасновником і одним з музичних директорів Чарльстонського музичного фестивалю, організатором Дитячого музичного фонду, що забезпечує навчання, інструменти і фінансову допомогу нужденним українським обдарованим студентам-музикантам.

Звання

1988 — 1990 – Асистент викладача кафедри віолончелі й контрабаса, Московська державна музична консерваторія ім. П. І. Чайковського, Москва, Росія

1990 — 1992 – професор Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка, Львів, Україна

1997 — 2000 – доцент Чикагського музичного коледжу

2003 — 2004 – запрошений професор в Університет штату Коннектикут

2005 – ад’юнкт факультету Альбіонського коледжу

2000 — 2005- доцент, директор камерної музики Університету школи музики штату Мічиган

З 2005 – по теперішній час доцент кафедри віолончелі Коледжу Чарльстон, Південна Кароліна

З жовтня 2008 року присвоєно звання – Почесний професор Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка, Україна

З травня 2010 року присвоєно звання – Почесний професор Одеської національної музичної академії ім.А.В.Нежданової, Україна

У 2015 – присвоєно звання почесний професор Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, Київ, Україна

Майстер класи

Пані Наталію регулярно запрошують давати майстер-класи і виступати у різних містах, штатах, країнах по всьому світу, в тому числі: Балтімор, Меріленд, Індіана, Блумінгтон, Іллінойс, Чикаго; Мічиган, Анн-Арбор, Лансинг, Коннектикут, Невада, Лас-Вегас, Нью-Йорк, Південна Кароліна, Колумбія, Бостон, Англія, Оберлін, Торонто, Кінгстон, Канада, Київ, Львів, Одеса, Москва, Осло, Будапешт, Тель-Авів, Південна Африка та інші.

Манера гри

Наталія Олегівна Хома безумовно талановита, технічна, віртуозна, темпераментна і чуйна з блискучою виконавською індивідуальністю, володіє глибоким, насиченим і виразним звуком, її інтонація чиста і прозора; виступ пронизаний почуттям, він полягає у відчутті драми і задуму композитора, вона є винятковою виконавицею, котра грає з великим ентузіазмом і впевненістю.

Хома Н.О. є неподільним цілим з інструментом, він є продовженням її душі, він тісно пов’язаний з духом музики в її свідомості.

Найулюбленіші твори Й. С. Баха, Ф. Шуберта, Р. Шумана.

В дуеті з Винницьким вони являють собою елегантність виконання, віртуозну техніку, відчуття внутрішньої драми, а також злиття двох митців, які грають як єдине ціле. Разом вони дуже концентруються на тому, що передають.

Викладацька діяльність. Концерти

Зараз викладає у Чарсьстоні, а також дає приватні уроки.

Вона виступала з речиталіями з оркестрами у колишньому СРСР, США, Канаді, Південній Америці, Німеччині, Норвегії, Бельгії, Італії, Франції, Іспанії, Швейцарії, Східній Європі, Південній Африці, Середньому і Далекому Сході. Як солістка вона виступала з провідними оркестрами, такими як оркестр Берлінського радіо, Белградський і Будапештський філармонійні оркестри, Національний державний симфонічний оркестр України, оркестр Московського радіо, Йоганнесбурзькій філармонійний оркестр, Камерний ансамбль симфонічного оркестру Нью-Йорка, Камерний оркестр імені Ференца Ліста. Також виступала з речиталями у Залі ім. Чайковського, у Великому залі Московської консерваторії, у Київському колонному залі імені М. В. Лисенка, в Одеській філармонії, у залі Карнегі-Холл, у залі Меркін концерт-Холл і Вейль Речіталь-Холл в Нью-Йорку, в Джордан-Холл і Цай Перформанс Центр в Бостоні, у Краннерт Центр в Іллінойсі, Вартон Центр в Мічігані, Шаушпільхаус в Берліні, у Палаці художніх мистецтв у Брюсселі, у Амфітеатрі Рішельє де ла Сорбонн в Парижі, у Ліндер Аудиторіум в Йоханнесбурзі, у залі Концерт Холл Театрального Центру Бакстера (Кейп Таун), у Великому залі Музичної академії ім. Ф. Ліста в Угорщині і Музичної академії Осло в Норвегії, в Театрі де Санто Ізабель у Ресіфе та багато ін.

З речиталями і як камералістка вона виступала на престижних міжнародних фестивалях у Швейцарії, Німеччині, Іспанії, Україні, Франції, Бразилії, Кюрасао, Канаді, Тайвані, Чехії і численних фестивалях у США. Також вона є постійним учасником серії концертів «Музика в інституті» в Нью-Йорку.

Виступала з такими відомими музикантами, як Олег Криса, Анна Рабінова, Юрій Беккер, Олександр Брусіловський, Рендольф Кері, Вірджінія Лучіе, Елман Олівера, Томас Якубек, Сандра Роббінс, Назар Пилатюк, Йорам Юргерман, Соломія Івахів, Роберт Тейлор, Тіна Зенкер-Вільямс, Марта Кречковскі, та багато інших.

Дискографія

1995-Music of Virko Baley “Orpheus singing”, TNC/Cambria Records

1996-Music of Adam Khudoyan, Ongaku Records

1996-Music of Ami Maayani, IMP

1997-Chamber music of Arensky and Tchaikovsky, Russian Disc

1998-Trios by Lyatoshinsky (Oleh Krysa, violin; Tatiana Chekina, piano) TNCCambria records

1998-Music of Schubert and Schumann (Lori Sims, piano), TNC/Cambria Records

2001-Concertos of Haydn with Kyiv Camerata Chamber Orchestra (Virko Baley, conductor) TNC/Cambria Records

2002-“Treny”, TNC/Cambria Records

2004-Sonatas of Beethoven and Rachmaninov, Blue Griffin Records

2004-Music of Krommer, Naxos

2006-“DSCH”, Music of Schostakovich, Suoni e Colori, France

2006-“Dances” (Volodymyr Vynnytsky, piano), Blue Griffin Records

2010-Sonatas of Brahms and Shostakovich (Adrian Oetiker, piano), Centaur Records

2010-Rachmaninov Trio and Vynnytsky “Lost Tango” (Two Plus One Trio) Centaur Records

2010-Radames Gnattali, Solo and Chamber Works for Guitar, Marc Regnier, guitar;Dorian sono luminus

2012-“La Mer”, Claude Debussy, Sonata for Cello and Piano; Volodymyr Vynnytsky, piano; Suoni e Colori, France

2014-Cello Duos (Suren Bagratuni, cello), Centaur Records

2014-“Concert”, Chausson Piano Trio, Alexandre Brussilovsky, violin; Volodymyr Vynnytsky, piano; Suoni e Colori, France

2014-Saint-Saens Concerto with Symphony orchestra of Lysenko Lviv Music Academy(Alexandre Brussilovsky, conductor), Suoni e Colori, France

2015 “Tempo do Brasil” ,Marc Regnier, classical quitar, V.Vynnytsky, piano;

ПОСИЛАННЯ

http://www.nataliakhoma.com/#biography

http://www.avilahotel.com/art-in-avila/artists/natalia-khoma

https://www.youtube.com/watch?v=RIcPSv3MaIU

https://www.youtube.com/watch?v=gklAq73Vf3A&list=RDgklAq73Vf3A#t=85

https://itunes.apple.com/us/artist/natalia-khoma-cello-volodymyr/id213882411

https://www.youtube.com/user/OfficialNataliaKhoma

http://www.postandcourier.com/article/20150607/PC2106/150609426/1147/review-natalia-khoma-commands-bach-cello-suites

http://www.postandcourier.com/article/20150531/pc2106/150539870

http://filarmonia.com.ua/365

Укладач студентка Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського
Шевченко Тетяна